Бял или черен пипер?

16 април 2024
Бял или черен пипер?
  • Черният пипер е универсална подправка, използвана в много кухни по света. Подходящ е за месо, риба, зеленчуци, супи, сосове и маринати.
  • Бялият пипер се използва по-често в светли ястия, където не е желателно да се виждат черни петна. Подходящ е за риба, пилешко месо, сосове, супи, картофено пюре и десерти.
  • Черният пипер се получава като незрелите зелени плодове на растението се събират и се сушат на слънце или в сушилни. По време на този процес обвивката на плода потъмнява и се сбръчква, придобивайки характерния си черен цвят.
  • Бялият пипер се получава като зрелите плодове на растението се накисват във вода и ферментират, за да се отдели вътрешното семе от кожата. След това самото семе се суши, за да се получат белите зърна пипер.
  • Черният пипер е по-остър и универсален, докато белият пипер е по-мек и фин.
  • Черният пипер съдържа повече пиперин - съединение, което му придава пикантния вкус и стимулира храносмилането.
  • Белият пипер е по-богат на минерали като калий, магнезий и калций.
  • Черният пипер има по-остър, пикантен и дървесен вкус с флорални нотки.
  • Белият пипер има по-мек, фин и леко пикантен вкус с топли, земни нотки.
Смлени орехи - за какво да ги използваме?

Богати на фибри, здравословни мазнини, растителни протеини, витамин Е, витамин В, магнезий, калций и желязо, те са чудесна съставка за много Великденски рецепти!

прочети още
Ползи за здравето от сушения касис

Вижте защо не трябва да го пропускате в менюто си!

прочети още
Оризово или бадемово брашно. Сам избери.

Ако търсите безглутенова алтернатива, бадемовото и оризовото брашно са добри варианти. Вижте техните предимства.

прочети още
Конопено семе предимства и ползи

Конопеното семе може да се консумира сурово, печено или смляно. То е ценна добавка към всяко здравословно меню. Вижте защо.

прочети още
Какво е тапиока и къде се прилага

Тапиока е зърнест нишестен продукт, получен от корените на растението маниока. Тапиока е универсална и здравословна храна, която може да се използва по много различни начини.

прочети още
Пилешко с кимион и куркума

Лесно и интересно ястие, на което може да се насладите сервирано с ориз, зеленчуци или друго по Ваш избор!

прочети още
Палачинки от бадемово брашно

Лесни за приготвяне, пухкави и вкусни! Перфектна здравословна алтернатива без глутен на палачинки от бяло брашно!

прочети още
Горещо шоколадово смути

Има вкус на най-мечтания горещ шоколад, който някога сте опитвали - идеален за все още хладните дни!

прочети още
Чай от канела

Много приятен на вкус, успокояващ и пълен с антиоксиданти! Идеален в сезона на настинки и грип!

прочети още
Смути с копривено брашно

Интересна и лесна рецепта за смути с копривено брашно.

прочети още
Пикантна, освежаваща напитка с куркума, джинджифил, канела и портокал.

Перфектно за закуска преди или след обяд! Отлично за подсилване на имунната система!

прочети още
Чай от куркума и черен пипер

Когато е трудно да се справите със събуждането, можем да Ви предложим да посегнете към чаша чай от куркума и черен пипер. То е като плисък студена вода върху лицето, но много по-приятно!

прочети още
Какаова напитка с кардамон и карамфил за студените зимни дни

Ето едно екзотично предложение за вкусна, полезна и ароматна какаова напитка, подходяща за мразовитите януарски дни.

прочети още
Мляко, куркума, джинджифил и канела или златно мляко

Златното мляко е напитка, която идва от Индия, първоначално популярна предимно сред феновете на Аюрведа и практикуващите йога. Но славата му на магически еликсир бързо достига и другите страните и вече е познато по цял свят.

прочети още