Какво е тапиока и къде се прилага

18 март 2024
Какво е тапиока и къде се прилага
Тапиока произхожда от Южна Америка, страните Бразилия и Парагвай, но е разпространена по цял свят. Богата на въглехидрати, важен източник на енергия за тялото. Тя е и добър източник на фибри, витамини и минерали, включително калций, желязо и магнезий. Не съдържа глутен. Има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за хора с диабет.
Лесно смилаема, което я прави добър източник на хранителни вещества за хора с храносмилателни проблеми.
 
Тапиока е универсална и здравословна храна, която може да се използва по много различни начини. В супи и яхнии, за да ги сгъсти и да им придаде допълнителна текстура. В десерти, тя е чудесна съставка за пудинги, за сладкиши като бисквити, кексове, мъфини и пайове. Като заместител на ориза в много ястия. Като основа за здравословни и вкусни палачинки. В смути, придава допълнителна гъстота и хранителна стойност. В салати, придава допълнителна текстура и хранителна стойност. Като заместител на брашното в някои рецепти. Тапиока перлите е популярна съставка за приготвяне на чай с мехурчета и други десерти. За приготвяне на чипс от тапиока, като здравословна и вкусна закуска.
Бял или черен пипер?

Бялият и черният пипер се получават от едно и също растение, но се различават според обработката и характеристиките си. Изборът между двата зависи от предпочитанията ни.

прочети още
Смлени орехи - за какво да ги използваме?

Богати на фибри, здравословни мазнини, растителни протеини, витамин Е, витамин В, магнезий, калций и желязо, те са чудесна съставка за много Великденски рецепти!

прочети още
Ползи за здравето от сушения касис

Вижте защо не трябва да го пропускате в менюто си!

прочети още
Оризово или бадемово брашно. Сам избери.

Ако търсите безглутенова алтернатива, бадемовото и оризовото брашно са добри варианти. Вижте техните предимства.

прочети още
Конопено семе предимства и ползи

Конопеното семе може да се консумира сурово, печено или смляно. То е ценна добавка към всяко здравословно меню. Вижте защо.

прочети още
Пилешко с кимион и куркума

Лесно и интересно ястие, на което може да се насладите сервирано с ориз, зеленчуци или друго по Ваш избор!

прочети още
Палачинки от бадемово брашно

Лесни за приготвяне, пухкави и вкусни! Перфектна здравословна алтернатива без глутен на палачинки от бяло брашно!

прочети още
Горещо шоколадово смути

Има вкус на най-мечтания горещ шоколад, който някога сте опитвали - идеален за все още хладните дни!

прочети още
Чай от канела

Много приятен на вкус, успокояващ и пълен с антиоксиданти! Идеален в сезона на настинки и грип!

прочети още
Смути с копривено брашно

Интересна и лесна рецепта за смути с копривено брашно.

прочети още
Пикантна, освежаваща напитка с куркума, джинджифил, канела и портокал.

Перфектно за закуска преди или след обяд! Отлично за подсилване на имунната система!

прочети още
Чай от куркума и черен пипер

Когато е трудно да се справите със събуждането, можем да Ви предложим да посегнете към чаша чай от куркума и черен пипер. То е като плисък студена вода върху лицето, но много по-приятно!

прочети още
Какаова напитка с кардамон и карамфил за студените зимни дни

Ето едно екзотично предложение за вкусна, полезна и ароматна какаова напитка, подходяща за мразовитите януарски дни.

прочети още
Мляко, куркума, джинджифил и канела или златно мляко

Златното мляко е напитка, която идва от Индия, първоначално популярна предимно сред феновете на Аюрведа и практикуващите йога. Но славата му на магически еликсир бързо достига и другите страните и вече е познато по цял свят.

прочети още