Смленият джинджифил е подправка за десерти, кейкове, дребни сладки, мармалади, компоти, сладка, също и за салати, зеленчукови ястия, сосове и др. Има силен аромат и пикантен вкус. В медицината намира широко приложение заради полезните си свойства. Съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система, подобряват храносмилането, намаляват възпалението, успокояват стомашно-чревния тракт и облекчават гаденето. Известен е и със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Джинджифил се използва се широко в азиатската, индийската и средиземноморската кухня за добавяне към ястия, супи, сосове, печива и напитки, десерти, кейкове, сладка. С него може да се придаде пикантен аромат на плодови салати, компоти, мармалади. Джинджифиловият сироп е чудесна добавка към кремове и сладоледи. Цели парчета от корена се добавят при мариноването на тиква и круши. Джинджифилът се употребява самостоятелно или с подправки, имащи силен аромат. Чесънът и лукът се комбиринат добре с джинджифил. Състав: Смлени изсушени корени от джинджифил. Съхранение: Подправката се съхранява в затворен съд на тъмно и сухо място.