Къри има дълбоки корени в индийската кухня, където е една от най-познаваемите и характерни подправки. Името "къри" произлиза от тамилската дума "кари", която означава сос или смес от подправки. Типичните подправки, които се използват в къри са: куркума, кимион, кардамон, кориандър, чили, канела, градински чай, индийско орехче, семена от горчица, гарам масала (смес от подправки), сушен чесън и много други. В зависимост от региона и предпочитанията, къри подправката може да бъде пикантна или мека и ароматна.
Къри се добавя към смеси от зеленчуци, месо, риба или храни като леща, нахут, боб, соя, грах, ориз. Придава характерен вкус и аромат на ястието. Подобрява храносмилането. Има ротивовъзпалително и антиоксидантно действие. Подобрява мозъчната функция. Съхранение: Съхранява се в затворен съд на тъмно и сухо място.