Сусамовото семе е с богат вкус и аромат. Често се използва като добавка към ястия, салати или като паста (тахан) или масло. Подправка подходяща за поръсване на тестени изделия – хляб, пити, кифли, сладки. Основна съставка е на сусамови бонбони и пастели.
Здравни ползи:
Източник на много полезни хранителни вещества, като витамини, минерали, протеини и здравословни мазнини. Те са богати на микроелементи като калций, желязо, магнезий и витамин Е. То има антиоксидантни свойства и може да помогне за намаляването на възпаленията. Съдържа полиненаситени мастни киселини, които са много полезни за сърдечно съдовата система.
Съхранение: Сусамът се съхранява в добре затворени съдове при стайна температура. При правилно съхранение има много дълъг срок на годност. Съдържание: Белени сусамови семена.