Самардала

  • Кат. номер: 10

Самардала е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Уникална подправка с произход България. Тя се приготвя от едногодишно растение от семейство Лукови, което е ендемичен вид за Балканите / Nectaroscordum siculum /, често наричано български меден чесън.  В диворастящ вид се среща и в други балкански страни, а като кулинарна подправка се използва в България. 

В прясно състояние самардала има много силен аромат и остър, лютив вкус, които се губят при изсушаване. Затова за приготвяне на подправката и до днес се използва  старинна технология, която запазва аромата на растението и омекотява вкуса му. След обирането листата се нарязват и се счукват заедно със сол. Получава се гъста зелена каша, която се суши на сянка в продължение на 30-40 дни, като периодично се разбърква.  Помещението, в което се суши подправката трябва да бъде проветриво и температурата да не е повече от 30 градуса, за да не покафенее самардалата. След изсушаването сместа става на буци, които се смилат на прах.

В кулинарията:

Самардала има много характерен вкус и аромат,  подходящ за овкусяване на зеленчукови ястия, картофи, яйца, сирене, ориз. Вкусът на натрошеното сирене се допълва много добре със самардала. Тъйй като подправката е солена трябва да се внимава за пресоляване на ястията. Може да се използва също за овкусяване на таратор, както и за ястия от пилешко месо, а в района на Стара и Нова Загора е традиционна подправка за великденските яйца и гергьовското агне.

В прясно състояние самардала трябва да се дозира внимателно заради силния и надделяващ аромат. Подходяща е за салати от маруля, краставица, домати, репички, но трябва да се има предвид, че е по-лютива от чесъна и лука.  Прясната самардала не е подходяща за термична обработка. За тази цел използвайте сушената подправка.

Ползи за здравето:

Съдържа значителни нива на антиоксиданти, съединения, които предпазват клетките от увреждане. Антиоксидантите са свързани с различни ползи за здравето, включително намаляване на риска от хронични заболявания.

Подпомага работата на храносмилателната система.

Притежава противовъзпалителни свойства и може да помогне при състояния на възпаление.

Съдържание на подправката: Самардала, сол

Произход: България

1,70 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 1,70 лв.
Моля, изберете:
Ревюта

( )

Оценете
Самардала
Вашата оценка
Име:
Заглавие на ревюто:
Мнение:

Грешка при изпращане на оценката.

Все още няма ревюта за този продукт
Добави Ревю

Вашето ревю беше изпратено успешно!

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!