Самардала е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Уникална подправка с произход България. Тя се приготвя от едногодишно растение от семейство Лукови, което е ендемичен вид за Балканите / Nectaroscordum siculum /, често наричано български меден чесън. В диворастящ вид се среща и в други балкански страни, а като кулинарна подправка се използва в България.
В прясно състояние самардала има много силен аромат и остър, лютив вкус, които се губят при изсушаване. Затова за приготвяне на подправката и до днес се използва старинна технология, която запазва аромата на растението и омекотява вкуса му. След обирането листата се нарязват и се счукват заедно със сол. Получава се гъста зелена каша, която се суши на сянка в продължение на 30-40 дни, като периодично се разбърква. Помещението, в което се суши подправката трябва да бъде проветриво и температурата да не е повече от 30 градуса, за да не покафенее самардалата. След изсушаването сместа става на буци, които се смилат на прах.
В кулинарията:
Самардала има много характерен вкус и аромат, подходящ за овкусяване на зеленчукови ястия, картофи, яйца, сирене, ориз. Вкусът на натрошеното сирене се допълва много добре със самардала. Тъйй като подправката е солена трябва да се внимава за пресоляване на ястията. Може да се използва също за овкусяване на таратор, както и за ястия от пилешко месо, а в района на Стара и Нова Загора е традиционна подправка за великденските яйца и гергьовското агне.
В прясно състояние самардала трябва да се дозира внимателно заради силния и надделяващ аромат. Подходяща е за салати от маруля, краставица, домати, репички, но трябва да се има предвид, че е по-лютива от чесъна и лука. Прясната самардала не е подходяща за термична обработка. За тази цел използвайте сушената подправка.
Ползи за здравето:
Съдържа значителни нива на антиоксиданти, съединения, които предпазват клетките от увреждане. Антиоксидантите са свързани с различни ползи за здравето, включително намаляване на риска от хронични заболявания.
Подпомага работата на храносмилателната система.
Притежава противовъзпалителни свойства и може да помогне при състояния на възпаление.
Съдържание на подправката: Самардала, сол
Произход: България