Чист шафран, селектиран продукт - първо качество.
Шафранът се получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). В изсушен вид се изсушава в готварството като подправка и оцветител. Шафранът, който от години е най-скъпата в света подправка по тегло, расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция.
Характерни за шафрана са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин иу шафранал. Той съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена подправка за храни по целия свят.
Шафранът се добавя в редица ястия като паеля, ризото и различни видове супи. Само няколко нишки са достатъчни, за да добавят интензивен жълт цвят и леко горчив вкус. Десерти и напитки: В сладкарството, се използва за ароматизиране на кремове, сладоледи и сладкиши.
Произход: Испания