Подправка за сирена, яйца, месни ястия и други. Комбинира се с моркови и сладки картофи, бобови храни. Съчетава се с чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен. Характерният вкус и аромат подсилва зеленчуковите и месни ястия. Използвайте при приготвяне на деликатеси от месо и риба като подготовката на сушени меса, домашни луканки и наденички.
Сминдухът е ароматна подправка, основна съставка в традиционната българска шарена сол. Растението произхожда от страните на Средиземноморието и принадлежи към семейство Бобови. Ароматните му семена, смлени или цели, придават аромат на ястията в кухните на южна и западна Азия, Средиземноморието, централна Европа и северна Африка. Семената на сминдуха често се наричат чимен. Имат приятен и апетитен аромат и леко горчив вкус. Ароматът им на изгоряла захар е причината да се използват за приготвянето на сосове чътни, както и на имитация на кленов сироп. Семената на сминдуха са незаменима част от индийската, грузинската и абхазката кухни. Малки количества чимен се съдържат в почти всяко индийско къри.