Тапиока може да се използва за сгъстяване на сосове, супи и сладкиши, за приготвяне на хлябове или за паниране на храна. Тя е разпространена в азиатската кухня и се използва за приготвяне на хранителни ястия като бобова каша, тапиока пудинг и грахово сладолед. Отличава се с високо съдържание на въглехидрати. Тя е богата на калций, фосфор, витамин К и фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запек. Не съдържа глутен.
Тапиока се получава от корените на растението маниока (Cassava). Тя се произвежда от тапиока було, което се суши и се превръща в грануларна форма. Тапиока на гранули е лесна за употреба и има дълъг срок на годност. Основен източник на храна за много хора в регионите на Африка, Южна Америка и Юго-Източна Азия. Много подходяща при безмесни режими на хранене.