Подходяща добавка към смути, шейк, салати, омлети, каши, сурови десерти и крекери. Може да се използва и в приготвянето на супи, дресинги, сосове или да се добавя към различни печива като пай, палачинки или тесто за хляб. Брашно от коприва се приготвя от сушени листа и връхчета на коприва. Листата на копривата са богати на минерали (калций, калий, силициев диоксид, сяра, магнезий, желязо, мед), витамини (витамин А, витамин В2, витамин В9, витамин С, витамин D, витамин К), аминокиселини, протеини, полизахариди, растителни пигменти (хлорофил, каротеноиди), мастни киселини, стерини, танини и много други фитохимикали.
Копривата е добре известна с високото си съдържание на желязо и често се препоръчва на хора, страдащи от анемия, а също и на вегани и вегетарианци, които си добавят желязо от растителни източници.
Растението има пречистващ и детоксикиращ ефект, благодарение на едно от най-високото съдържание на хлорофил в природата (сравним само със спирулина).
Брашното от коприва има пречистващ кръвта и противовъзпалителен ефект, подпомага функционирането на черния дроб и жлъчните пътища. А съдържащите се в нея фибри и протеини насърчават перисталтиката и подобряват здравето на храносмилателната система.