Куркума (Curcuma longa) принадлежи към семейство Джинджифилови. Произхожда от Индия, Югоизточна Азия и някои други региони. Притежава ярък жълто - оранжев цвят. Има леко пикантен вкус подобен на къри с леко сладка нотка. Тя съдържа куркумин, който притежава силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Може да се добави към различни ястия от индийската, тайландската и близко източната кухня, включително къри, ястия с ориз, супи, сосове и десерти, чайове, напитки. Служи за овкусяване на маринати, сосове, ястия от червено месо или пиле.
Куркума подобрява храносмилането, детоксикация на тялото, профилактика на различни заболявания, облекчаване на болките в ставите, укрепване на имунната система. Има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, мозъчната дейност и здравето на кожата. Има противовъзпалително и успокояващо действие, които помагат в борбата с различни кожни проблеми като акне и себорея. Съхранение: Подправката се съхранява в затворен съд на тъмно и сухо място. Състав: Куркума корен сушен, смлян на прах.