Джоджен или още гьозум е подправка за бобени ястия, агнешко месо, пюрета от спанак, лапад, коприва, киселец, картофи, ориз, дроб сърма, салати. Поставя се в ястията 5-10 минути преди отстраняването им от огъня. Джодженът има много силен аромат и затова трябва внимателно да се дозира, за да не „заглуши” останалите подправки. Съчетава се добре с лук, червен пипер, черен пипер, гъби. Но освен като отлична кулинарна притурка, джодженът е растение, което е богато на множество полезни вещества. Благодарение на които днес е често използвано средство със спазмолитично, местно обезболяващо и антисептично действие. Джодженът увеличава секрециите в стомаха и червата, предизвикват разширяване на коронарните кръвоносни съдове и това са само малка част от благоприятните действия, които тази популярна подправка оказва върху организма. Съдържа голямо количество ароматни масла, между които и ментол (до 50-60%). Количеството на ароматните масла в този събрат на ментата е до 3%, но съставът му е различен, като зависи от сорта и климатичните условия, в които расте или се отглежда. Качеството на маслото зависи и от присъствието на други съставки. Листата на джоджена и ментата са източник на около 6-12% танини, горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, така също и нейния амид, каротиноиди и още други важни полезни вещества. Джодженът е отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение.