Смляна канела има сладък и топъл вкус, с леки нотки на дървесина. Изключително подходяща за ароматизиране на сладкиши, печива, шоколади, бонбони, пуншове, греяно вино. Тя е традиционна подправка и за солени ястия в комбинация с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон, кориандър, куркума и др. Богата на антиоксиданти с подобряващо настроението действие. Стимулира имунната система, намалява възпаленията, подобрява функцията на сърцето, понижава кръвното налягане.
Канела (Cinnamomum Verum) e вид тропическо дърво, произхождащо от Шри Ланка. Смляна канела e подправка, която се получава чрез смилане на кората на вътрешността на дървото. Тя е често използвана в приготвянето на сладки и пикантни ястия, десерти, кафе и чай. Съхранение: Подправката се съхранява в затворен съд на тъмно и сухо място.
Канела на пръчки, наричана също и истинска канела, се използва широко в готварството и сладкарството. Вкусът й е пикантен, с нотки на сладост и лека горчивина. Много подходяща като украса на десерти. Придава аромат на различни напитки. Канела съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които се полагат за благоприятен ефект върху здравето. Тя се счита за природен антисептик, който подпомага храносмилането, стимулира кръвообращението и подобрява имунната система.