Златните стафиди се произвеждат от 100% сушено бяло грозде. Те са богат източник на фибри, витамини (C, B комплекс), минерали (калий, желязо, калций). Съдържат естествени захари под формата на фруктоза и глюкоза. Съдържат малко мазнини и протеини. Подпомагат храносмилането и допринасят за енергийния метаболизъм. Те подсилват имунната система, съдействат за подобрението на костната плътност. Спомагат за регулиране на кръвното налягане. Могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар. Много полезни са за кожата и косата. Може да се хапват директно като здравословна закуска или междинна храна. Може да се добавят и към мюсли, овесени ядки, кисело мляко, десерти, сладкиши, печива или ястия (салати, сосове, яхнии). Препоръчително е да се консумират умерено, като част от балансирано хранене.
Кафяви стафиди се произвеждат от едри сортове грозде, които се сушат на слънце или в дехидрататор. Те са по-едри, сочни стафиди със златисто-кафяв до тъмнокафяв цвят. Богати са на фибри, калий, желязо и витамин B6. Добър източник на антиоксиданти. Съдържат фибри, които подобряват храносмилането. Източник на енергия. Може да се консумират сурови, добавени към десерти, зърнени храни, кисело мляко. Подходящи за печене в сладкиши, бисквити, хлябове. Използват се в приготвянето на сосове, ястия с месо, салати. Да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място.